"Maku on kirpeän hapokas, mikä johtuu hedelmässä olevasta oksaalihaposta, mutta maku on kuitenkin vaatimaton ja muistuttaa sitrushedelmiä. Karambolassa on paljon C-vitamiinia."

Yllä olevan kuvauksen antaa villi tietolähteemme WIkipedia (https://fi.wikipedia.org/wiki/Karambola), kun etsin selitystä, millainen hedelmä on luonteeltaan "tähtihedelmä" carambola (karambola). Kuvaus osuu metaforisesti melko hyvin siihen, millaisena näen itseni juuri nyt: kirpeänä ja hapokkaana (ärtymys ja pinnan kireys), maultaan vaatimattomana (normaali iloisuuteni ja innokkuuteni ovat poissa, jäljellä on lamaannus) - mutta lopulta paljon C-vitamiinia sisältävänä (minussa on energiaa, jaksamista ja voimavaroja, mutta ne uinuvat jossain hyvin syvällä).

Palasin viikko sitten sairauslomalta töihin, ja nyt ensimmäiset viisi päivää on taisteltu. "Taisteltu" sanan varsinaisessa merkityksessä, sillä olen päivästä toiseen käynyt rankkaaa keskustelua itseni kanssa siitä, pystynkö tähän vai enkö. Kollegat ottivat asian viimein perjantaina puheeksi ja kertoivat olevansa minusta kovin huolissaan. En ole oma itseni, en osallistu keskusteluihin, kuljeskelen ympäriinsä ahdistuneena ja omissa ajatuksissani ja yritän selviytyä päivä kerrallaan.

Ulkoapäin katsottuna asia näyttänee yksinkertaiselta: sairausloma on oikea ratkaisu. Toisaalta, kun kysyn itseltäni, en pääse eroon loputtomasta syyllisyyden tunteesta, huonoudesta, epäonnistumisesta, heikkoudesta... Olen kuullut puheet itseni kuuntelemisesta ja terveyteni uhraamisen tyhmyydestä kymmeniä kertoja, mutta en halua sisäistää niitä, sillä en voi antaa itselleni anteeksi sitä, että olen tässä tilanteessa. En voi antaa itselleni anteeksi sitä, että en pysty hoitamaan velvollisuuksiani.

Mutta pystynkö - sitten joskus - antamaan itselleni anteeksi sitä, että en ole kuunnellut itseäni? Kuinka pitkään pystyn vielä kitkuttelemaan, ja mitä tapahtuu, jos jatkan liian pitkään? Katoaako sisältäni tuo elämäni C-vitamiini, energia ja ilo, joka tekee minusta minut? Miksi minun on niin vaikeaa tunnetasolla sisäistää asioita, jotka järjellä ymmärrän?